במהלך מלחמת העולם הראשונה היו אלו לוחמים שהגיעו מהצד השני של הגלובוס כדי לשחרר מידי העות'מאנים חלקים נרחבים בארץ, אחת מהן הייתה המושבה ראשון לציון. מושלת ניו זילנד, דיים פטי רדי, ציינה בנאומה את קשרי הידידות האמיצים בין אנשי העיר ובני ניו זילנד.
מושלת ניו זילנד, דיים פטי רדי, ציינה בנאומה את קשרי הידידות האמיצים בין אנשי העיר ובני ניו זילנד
רבים לא יודעים זאת, אבל בתקופת מלחמת העולם הראשונה בשנת 1917, הגיעו למזרח התיכון כוחות אוסטרלים וניו זילנדיים שלחמו לצד הבריטים נגד העות'מאנים ששלטו באותה תקופה בארץ. הכוחות הצליחו לכבוש חלקים נרחבים בארץ, אחת מהן הייתה המושבה ראשון לציון.
לציון מאה שנים למערכה ההיא, הגיעה לארץ משלחת מניו זילנד בראשות המושלת הכללית של האי, דיים פטי רדי. במרכז האירוע הוצגה התערוכה "שחרור, בשורה ותקווה" במוזיאון ראשון לציון העוסקת באנשים שחיו במושבה באותה תקופה ומספרת את סיפוריהם והתמודדותם עם האתגרים שהציבה בפניהם מלחמת העולם הראשונה. הפן האנושי של המלחמה מוצג בהרחבה בתערוכה ומראה את אנשי המושבה והתנהלותם תחת השלטון העות'מאני וכן את הרגע המרגש בו הם מקבלים את הבשורה של הצהרת בלפור מחיילי ניו זילנד.
בין שלל הסיפורים המרתקים שהוצגו בתערוכה, בלט סיפורה של משפחה שנקרעה בין העולמות כאשר אח אחד נלחם למען התורכים, אח אחר נלחם בשורות מחתרת ניל"י ואח שלישי נלחם באירופה עבור הבריטים במסגרת הצבא האוסטרלי. אם לא די בכך, בן דודם של השלושה נלחם בגדודים העבריים.
התערוכה נפתחה ברחבת באר המושבה בטקס הסרת הלוט משלט הידידות "ראשון לציון- ניו זילנד". הטקס נערך בהשתתפות ראש העירייה, דב צור, חבר המועצה ומחזיק תיק קשרי חוץ מיכאל רייף וכן צאצאי העיר שאבותיהם מופיעים בתערוכה. השגרירות של מדינת האיים הרחוקה שלחה לטקס משלחת דיפלומטית מכובדת בראשות, שגריר ניו זילנד בישראל, ג'ונתן קר. במהלך בטקס התקיימה הופעה של להקה מאורית מניו זילנד שרקדה את ריקוד ה"האקא" המסורתי של העם.
הטקס נערך בהשתתפות ראש העירייה, דב צור, חבר המועצה ומחזיק תיק קשרי חוץ מיכאל רייף וכן צאצאי העיר שאבותיהם מופיעים בתערוכה
התערוכה משלבת לא רק סיפורים מרגשים אלא גם מוצגים היסטוריים ואמנות. בין הפריטים ההיסטוריים ניתן לראות פריטים צבאיים שנמצאו על ידי בני המושבה בשדה הקרב של עיון קרא שהביא לקץ השלטון העות'מאני בארץ וכן ניתן למצוא גם מדים בני מאה שנים, תצלומים ומסמכים. מערכת היחסים החמה של בני המושבה עם חיילי הכוחות האוסטרלים והניו זילנדיים ניכרת היטב בתמונות ובסרט היסטורי נדיר משנת 1918 שבו נראים אנשי המושבה מאזינים לתזמורת צבאית אוסטרלית המנגנת להם על מדרגות בית הכנסת הגדול. באירוע נחנך גם המייצג האומנותי של האומנית הניו זילנדית, רבקה הולדן, המתאר את חוויות הקרב מזיכרונות סבה שלחם בישראל כחייל בכוחות אנזא"ק (האוסטרלים והניו זילנדיים).
ראש העירייה דב צור, אמר בטקס: " אנו עומדים היום במקום שבו התרחשה סדרה של ניסים. פעם אחר פעם עמדה המושבה הקטנה, שלימים הפכה לעיר בישראל – במבחנים שאיימו על שלומה וקיומה – ויכלה להם. לא עשינו זאת לבד, אלא בזכות עזרתם של רבים, אמיצים וטובים, שתרומתם נחקקה בתולדות חייה של ראשון לציון לנצח.
שילוב של אמונה, נחישות, אומץ ואולי יד האלוהים, הביאה 17 מייסדים חלוצים להקים כאן, על גבעה צחיחה ונטולת מים – את המושבה ראשון לציון.
מושלת ניו זילנד, דיים פטי רדי ציינה בנאומה את קשרי הידידות האמיצים בין אנשי ראשון לציון ובני ניו זילנד ותיארה גם את תרומתה המתמשכת של צבא ניו זילנד להשכנת השלום באזור מאז מלחמת העולם הראשונה וגם כיום בשירותו בכוחות האו"ם בסיני.
מחזיק תיק קשרי חוץ בעירייה, מיכאל רייף, ציין בערב החגיגי את ההכנות הרבות לאירוע "הרבה אנשים עמלו על הכנת אירוע זה שהביא אליו יותר מ-40 אורחים מניו זילנד. אירוע מסוג זה הינו כרטיס ביקור חשוב מאוד הן לעיר והן למדינת ישראל".
צילום : עידן גרוס